Sceneinstruktør

En sceneinstruktørs job er at instruere skuespillere i deres roller og fortolke den dramatekst, som foreligger, så teaterstykket kan fremvises for et publikum. Sceneinstruktøren har det kunstneriske ansvar for en forestilling, og det kræver, at man har evner og mod på at stå i spidsen for en teaterforestilling.

Hvad laver en sceneinstruktør?

Som sceneinstruktør skal du have gode analytiske evner, så du kan analysere og fortolke en tekst, og du skal være visionær, så du kan skabe dit eget udtryk i en forestilling. Du skal samtidig være god til at motivere skuespillerne og inspirere dem til at yde deres bedste i både prøveforløbet og den endelige forestilling. Det kan være både ny og ældre dramatik, der skal iscenesættes, og ved ny dramatik vil du ofte have en dialog med den pågældende dramatiker, imens du ved ældre dramatik selv skal tage stilling til, om du f.eks. vil lade skuespillerne tale datidens sprog, eller om der skal tales et mere nutidigt sprog. I nogle tilfælde skal der ”skæres i teksten”. Du har også et samarbejde med scenografen vedrørende kostumer og design, og teaterteknikkerne og regissøren, som sørger for scenelys, lyd, rekvisitter, og at kulisserne flyttes ind og ud af scenen på de rigtige tidspunkter. Det hele skal gå op i en højere enhed, og det er dit ansvar, at forestillingen lykkes.

Sceneinstruktøruddannelsen

Den 3-årige Sceneinstruktøruddannelse foregår på Den Danske Scenekunstskole. Man kommer ind via en optagelsesprøve, og der optages kun en håndfuld årligt. De studerende trænes i forskellige kunstneriske metoder, og de lærer at reflektere over, hvilke muligheder de har i forhold til et værk, og hvordan de kan skabe teaterforestillinger af høj kvalitet. Der er generelt gode arbejdsmuligheder for sceneinstruktører, og nogle arbejder freelance, imens andre er fastansatte ved et teater i perioder.

Related Posts

ezy