Bliv forlagsredaktør
Er du vild med at læse bøger og vil du gerne arbejde professionelt med bøger, men synes du, at forfattergerningen lyder som en usikker vej, så kan du i stedet vælge af blive forlagsredaktør. Så kan du blive ansat på et forlag til en fast løn, hvor du hjælper forlagets forfattere med at redigere deres manuskripter, så de kan blive udgivet som rigtige bøger.
Du skal være en god læser
Den vigtigste kompetence som redaktør er, at du skal være en god læser. Når Helle Helle eller Jesper Stein indleverer et nyt manuskript til deres redaktør, så er det redaktørens job at være en god sparringpartner. Når forfatteren kommer med sit manuskript, så skal redaktøren kunne se forfatterens vision i manuskriptet. Som redaktør skal du også være god til at redigere, men det hænger igen sammen med at være god til at læse. Du skal nemlig kunne se, hvor i manuskriptet der er for meget fyld, som skal skære væk, og hvor der måske skal skrives noget til. Er der for mange bipersoner eller sidehistorier, som der skal luges ud i. Formår forfatteren med sit sprog at formidle historien, eller skal der også en sproglig redigering til.
Uddannelser i sprog og litteratur
Der findes ikke nogen bestemt uddannelse, du kan tage for at blive redaktør. Men en del redaktører har studeret enten dansk eller litteraturvidenskab, før de kom ind i forlagsbranchen. På disse studier er der fokus på at læse og analysere romaner, noveller og digte, så man får en teoretisk viden om litteratur og en praktisk erfaring med at læse teksterne grundigt. Dermed bliver man en bedre læser og kan bruge sine kompetencer på et forlag. Man kan også komme i praktik på et forlag i løbet af sin uddannelse, og dermed får man også et netværk i branchen, som man kan få glæde af senere hen, når man som færdiguddannet gerne vil have job som forlagsredaktør.