Manuskriptforfatter

Som manuskriptforfatter kan du både skrive filmmanuskripter, men du kan også arbejde på tv-serier, hvor du enten er hovedforfatter, medforfatter eller episode-forfatter. Den formelle uddannelse til manuskriptforfatter foregår på Filmskolens manuskriptlinje i København. Uddannelsen var i mange år 2-årig, men siden 2015 er der lavet en forsøgsordning, som betyder, at den pt. er 4-årig.

Optagelse

Der er optagelse hvert andet år – sidste gang var i foråret 2019. Der er ingen formelle krav til uddannelsen, men der bliver lagt vægt på, at ansøgerne har omfattende skriveerfaring og kender til film- og tv-branchen. Hvis man allerede har erfaring som manuskriptforfatter eller anden erfaring inden for medieområdet, så tæller det til ens fordel, når man skal optages.

Undervisningens indhold

Manuskriptuddannelsen fokuserer især på at lære de studerende at skrive spillefilm, men man beskæftiger sig også med novellefilm og tv-serier. Undervisningsforløbet består af teori og praktiske skriveøvelser, hvor man blandt andet lærer om hvordan en scene bygges op, replikker, karakterer, fortællingens dynamik, genrer, formater og dramaturgi. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, øvelser og klassediskussioner. Der er undervisningspligt, og man skal regne med, at der er meget hjemmearbejde. Semestrene slutter med mundtlige og skriftlige øvelser. Som afgangsprojekt skriver man et helt manuskript, men der er ikke nogen garanti for, at det bliver lavet til en film.

>Legendarisk manuskriptforfatter

Uddannelsen varetages af en række dygtige undervisere, som selv har erfaring med at skrive manuskripter. Manuskriptuddannelsen blev i sin tid etableret af den legendariske manuskriptforfatter Mogens Rukov, som blandt andet samarbejdede med filminstruktørererne Lars von Trier og Thomas Vinterberg. Mogens Rukov var leder af Filmskolens manuskriptlinje i mere end 30 år.

Indtjeningsmuligheder

Manuskriptforfattere kan tjene penge på filmmanuskripter, eller de kan blive ansat til at skrive f.eks. dramaserier til tv. Arbejde og løn varierer og mange har andet arbejde ved siden af, f.eks. i reklamebranchen. Filmproduktion tager ofte flere år, og derfor er vejen fra den første idé og manuskriptskrivningen til den færdige spillefilm lang.

Dansk tv-drama er populært

Danske tv-serier er meget populære. Danskerne er stadig vilde med Matador, men vil også gerne se nye danske tv-serier som Forbrydelsen, Broen eller Borgen, og dansk tv-drama vinder også priser i udlandet. Nogle manuskriptforfattere har nemmere ved at få fast arbejde inden for tv-branchen, og dansk tv-drama er meget populært. Her er det ofte et hold af forfattere med en hovedforfatter i spidsen og forskellige episode-forfattere, som skriver tv-serien. Vil du gerne være med til at skabe ny, spændende tv-dramatik, så er et job som tv-manuskriptforfatter sikkert noget for dig.

Related Posts

ezy